Enstitümüz, Gaziantep Üniversitesinin toplumun tüm katmanlarına seslenebilmesi ve toplum-üniversite işbirliğini akademik düzeyde gerçekleşebilmesi amacıyla, hem sanayide hem de kamu kuruluşlarında mesai saatlerinde çalıştıkları için lisans üstü eğitime fırsat bulamayanlara bu fırsatı vermek amacıyla ana bilim dallarında ikinci öğretim tezsiz yüksek lisans eğitimine halen 418civarında öğrenci ile bu eğitimi devam ettirmektedir. Enstitümüz, Sosyal Bilimler alanında yapılan yüksek lisans tezlerinin çağın gereklerine uygun olarak hazırlanabilmesi ve hem ulusal hem de uluslararası alanda saygınlığının sağlanabilmesi için uluslararası alanda kabul görmüş tez yazım teknikleri Türkçe kurallara göre yeniden gözden geçirilerek yeni bir tez yazım kılavuzu hazırlamıştır. Böylece hazırlanan tezlerin uluslararası saygınlığının kazandırılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.
Sosyal Bilimler Enstitüsü olarak Üniversitemizin genel politikaları doğrultusunda yabancı uyruklu öğrencilere de lisansüstü eğitim vererek o öğrencilerin mensup olduğu ülkelerde bilim insanlarına duyulan gereksinimi karşılamak için gerekli ve yeterli çalışmalar yapmıştır. Arkeoloji, Ekonomi Hukuku, Güvenlik Stratejileri ve yönetimi, İktisat, İletişim ve Toplumsal Dönüşüm, İş Sağlığı ve Güvenliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı, İşletme, Kamu Hukuku, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Tarih, Temel İslam Bilimleri, Türk Dili ve Edebiyatı, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret ve Pazarlama ve Uluslararası Ticaret ve Lojistik ana bilim dallarında da yabancı uyruklu öğrencimiz eğitim görmektedir. Şu an itibari ile Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 153yabancı uyruklu öğrenci öğretime devam etmektedir. Bu sayının artırılması amacıyla, Üniversitemizin ve enstitümüzün tanıtımı için web-sayfamızın gerekli bölümleri İngilizceye çevrilmiştir. Arapça çevirileri de devam etmektedir.
Enstitümüz bünyesinde çıkan Sosyal Bilimler Dergisinin tüm aşamalarını online yaparak daha çağdaş ve hızlı bir yöntem oluşturuldu ve böylece yazar-editör-hakem üçlüsü arasındaki yazışmalar kolaylaştırıldı bunların yanında ULAKBİM, INDEXCOPERNICUS,PUBLIC KNOWLEDGE PROJECTDOAJVE EBSCHO gibi uluslararası arenada saygınlığa sahip tarama motorları ile de sözleşmeler imzalandı. 2012 yılından itibaren dört defa yayınlanan dergimiz, akademik kalitesindeki bu artış sebebiyle çok ilgi görmeye başlayınca yılda dört kez çıkarılmaya başlandı.